Primii pași în cunoașterea fibrelor și materialelor textile
În cazul în care plănuiești să proiectezi o linie personalizată de îmbrăcăminte sau ești pasionată să îți confecționezi propriile haine este indicat să cunoști materialele textile în ansamblu și să te familiarizezi cu proprietățile lor.
Când vine vorba de țesături pentru îmbrăcăminte, poți petrece ore întregi privind gama largă de culori, texturi și modele disponibile. Fiecare tip are propria sa textură și greutate. Cunoașterea tipului care funcționează cel mai bine pentru produsele tale va face ca selecția și procesul să meargă mult mai ușor.
Chiar dacă nu te încadrezi în categoriile de mai sus și pur și simplu vrei să cunoști mai multe lucuri despre materialele textile sau despre industria textilă, noi vrem să îți aducem la cunoștință care sunt cele mai utilizate fibre și țesături din care sunt confecționate articolele tale de îmbrăcăminte.
Fibrele, firele, compoziția țesăturilor și finisajele sunt elemente care contribuie la frumusețea, durabilitatea, îngrijirea și confortul produselor textile. În acest articol, ne concentrăm pe fibre și pe rolul important pe care îl au în crearea unei țesături. Înțelegerea fibrelor și performanța lor este o lecție esențială pentru designerii de modă, deoarece fibrele sunt unitatea de bază a țesăturilor.
Fibrele sunt fire de materiale care sunt filate împreună pentru a realiza fire. Acest fir este materialul de bază utilizat pentru fabricarea țesăturii sau textilelor.
Fibra este materialul sau ingredientul care intră în fabricarea țesăturii. Astfel, fibra de bumbac este folosită pentru confecționarea țesăturii de bumbac. Procesul de transformare a unei fibre într-o țesătură poate fi țesut sau tricotat.
Iată care sunt cele mai frecvente și utilizate tipuri de fibre și de țesături din industria textilă și modul în care acestea sunt utilizate.
Bumbac
Bumbacul este o fibră naturală și deține primul loc în clasamentul utilizării fibrelor textile. Este absorbant în mod natural, respirabil, moale și mai ales durabil. Rezistența și fluiditatea sunt potrivite pentru un număr nelimitat de stiluri, iar compatibilitatea amestecării sale cu alte fibre îl face preferatul multor procese și articole textile.
Un lucru de care trebuie să ții cont la țesăturile ușoare și mai deschise la culoare este faptul că acestea sunt deseori mai transparente.
Această țesătură funcționeză în general pentru bluze, rochii, fuste și șaluri. L-ai putea lua în considerare, de asemenea, pentru pantaloni subțiri, transparenți cu o construcție asemanătoare pantalonilor palazzo.
Pânză/In
Inul este o țesătură naturală, cu greutate medie, cu elasticitate mică, care o face predispusă la cute. Respirabilitatea sa ușoară, însă, îl face ideal pentru purtarea pe vreme caldă.
Inul este folosit cel mai frecvent în culori naturale și funcționeză bine în confecționarea de pantaloni, fuste, costume, bluze, rochii și cămăși. Uneori țesute cu alte materiale precum mătasea sau cașmirul pot produce un efect mai fin și mai puțin șifonat.
Lână
Acest material natural, flexibil și moale provine din diferite categorii și tipuri de animale, cum ar fi oile, caprele și iepurii.
Lâna poate fi amestecată atât cu fibre naturale cât și cu fibre sintetice.
Lâna este extrem de durabilă și versatilă. Este foarte caldurosă și este o opțiune excelentă pentru îmbrăcămintea destinată vremii reci.
Lâna este folosită în fabricarea de pulovere, cardigane, șosete, tricouri, căciuli, etc.
Fibrele sintetice sunt fibre produse de om prin sinteză chimică, spre deosebire de fibrele naturale care sunt direct derivate din organismele vii. Fibrele sintetice sunt realizate integral din substanțe chimice si sunt de obicei mai puternice decât cele naturale. Fibrele sintetice sunt termoplastice adică sunt modelate de căldură, prin urmare, producătorii pot finisa aceste fibre la temperaturi ridicate, adăugând astfel caracteristici ca pliuri și cute.
Poliester
Poliesterul este un termen generalizat pentru orice țesătură sau material textil, care este fabricat folosind fire sau fibre de poliester. Este unul dintre cele mai populare tipuri de țesături sintetice și este utilizat în mii de aplicații industriale pentru consumatori și industrii. Țesăturile confecționate din fibre de poliester au elasticitate bună, rezistență la riduri, reținere a formei, performanțe excelente și durabilitate la spălare și uzură, astfel încât este utilizat în aproape toate tipurile de țesături de îmbrăcăminte.
Poliesterul este folosit în confecționarea articolelor sportive, a pantalonilor, costumelor, eșarfelor, și este combinat cu bumbac sau alte fibre pentru a obține o țesătură durabilă și rezistentă.
Lycra/ Spandex/ Elastan
Cunoscută și sub denumirea de spandex sau elastan, lycra este o fibră sintetică caracterizată prin elasticitatea sa extremă.
Alte avantaje ale acestei țesături sunt: textura netedă, este respirabilă, ușoară, rezistentă la umiditate și este foarte ușor de întreținut.
Se folosește în confecționarea de pantaloni, costume, eșarfe, bluze și este folosită în mod frecvent pentru costumele de baie, îmbrăcăminte pentru schi și echipamente sportive.
Pe lângă fibrele naturale și cele sintetice există țesăturile amestecate care sunt create atunci când două sau mai multe tipuri diferite de fibre sunt amestecate pentru a crea o nouă țesătură cu proprietăți unice.
De-a lungul istoriei, țesăturile amestecate au fost dezvoltate pentru a răspunde nevoilor specifice, combinând atributele diferitelor fibre pentru a obține un rezultat dorit.
Atât satinul, cât și mătasea sunt țesături ușoare, delicate, dar cu care se poate obține efectul de drapaj dorit. Ambele țesături au un aspect strălucitor și o finețe aparte. Mătasea este o țesătură naturală, dar satinul este o țesătură sintetică care a fost creată pentru prima dată ca substitut pentru țesăturile de mătase.
Satinul și mătasea sunt adesea folosite în mod interschimbabil și pot fi utilizate pentru a crea aproape orice tip de articol de îmbrăcăminte sau accesoriu.
Blana artificială este un tip de țesătură textilă sintetică concepută pentru a simula blana de animale autentică. Este fabricată în mod obișnuit din fibre polimerice, sintetice care sunt prelucrate, vopsite și tăiate pentru a se potrivi cu o textură și culoare specifică a blănii. Blănurile ecologice de astăzi pot fi aproape nedistinguibile de blănurile naturale pe care le imită.
Blana artificială este folosită de obicei pentru îmbracămintea dedicată anotimpurilor reci, în producerea multor haine, jachete, pălării, mănuși etc.
Piele ecologică
Există multe expresii pentru imitația de piele: piele de faux, piele falsă, piele sintetică, piele ecologică, piele artificială, sunt doar câteva dintre acestea. Pielea sintetică modernă este realizată prin aplicarea sau laminarea unui finisaj 100% poliuretan pe un material de bază. Materialele de bază tipice includ poliester, bumbac, nailon sau raion.
Pielea ecologică oferă o serie de avantaje în comparație cu cea naturală.
Pielea ecologică este de obicei mult mai accesibilă, este durabilă, poate rezista la zgârieturi, are un aspect uniform și pentru că este un material sintetic poate fi vopsit într-o variație de culori. Este ușor de prelucat, pentru că este mai ușor de tăiat și de cusut decât pielea naturală.
Este un material destinat sustituirii pielii în îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii.
La crearea unei astfel de țesături, firele sunt buclate, înnodate sau topite doar la intersecțiile lor. Acest lucru ajută la crearea spațiilor deschise între fire, permite ca plasa să fie subțire, ușoară și transparentă. Materialul din plasă poate fi confecționat din diferite fibre sintetice precum poliester, acetat sau nylon. Compoziția determină aspectul țesăturii, el poate fi unul neted spre rigid.
Plasa din țesătură din poliester sau nylon este utilizată în general pentru crearea de îmbrăcăminte casual cum ar fi tricouri, veste, rochii, fuste, etc. Plasa este însă incredibil de populară în îmbrăcămintea sport, datorită respirabilității sale.
Țesăturile jacquard moderne pot fi confecționate dintr-o varietate de fibre diferite, de la bumbacuri naturale și mătase, la amestecuri din bumbac și poliester. Ceea ce au toate în comun este metoda de construcție. În general, sunt complexe în design și tind să fie mai puternice și mai groase decât multe alte tipuri de țesături. Piesa distinctivă a țesăturilor jacquard este că designul este țesut în țesătura în sine, mai degrabă decât ștanțat, imprimat sau brodat și datorită acestui lucru unele țesături de tip jacquard sunt reversibile.
Această țesătură este disponibilă într-o varietate de compoziții și greutăți și servesc pentru diferite scopuri. Țesăturile jacquard ușoare sunt folosite pentru articolele de primavară/vară, în timp ce tesăturile mai pline sunt destinate anotimpurilor mai reci. Acest material oferă libertate în alegeri, se confecționează diverse articole de îmbrăcăminte precum rochii, fuste, sacouri, veste, pantaloni, etc.
Țesăturile din stofă sunt ușoare și confortabile de purtat și vin într-o varietate de greutăți și texturi. Stofa este o țesătură ce are proprietăți de retenție a căldurii, este rezistentă și deține elasticitate.
În funcție de tip, această țesătură poate fi țesută cu lână, bumbac, raion, mătase, poliester sau chiar lycra sau spandex pentru a permite mai mult confort și ușurință în purtare.
Stofa este o țesătură potrivită pentru o gamă diversificată de articole de îmbrăcăminte: pantaloni, sacouri, blazere, fuste, rochii, paltoane, veste, etc.
Taftaua este o țesătură cu o textură fină, satinată dar cu un finisaj rigid, și prezintă un aspect lucios, în ape.
Ceea ce face ca taftaua să fie unică este că firele sunt răsucite pe măsură ce sunt țesute, ceea ce creează rigiditatea și structura țesăturii.
Taftaua a fost fabricată inițial din mătase, dar, producătorii au început să confectioneze tafta din fibre semisintetice precum raion și fibre sintetice precum nylon, poliester și acetat. Tafta poliester este cel mai popular tip de tafta astăzi, deoarece este accesibilă și imită foarte bine aspectul mătasii.
Datorită aspectului lucios, taftaua este folosită în confecționarea de articole elegante precum rochii de mireasă, rochii de seară, jachete, costume, etc.
Jersey-ul este un tricot fabricat inițial din lană. Acum se poate realiza cu lână, bumbac sau fibre sintetice. Este un material tricotat, ușoar, confundat ocazional cu cașmirul.
Jersey-ul are un efect minunat de drapaj și este întins, ca și alte tricoturi. Poate fi folosit pentru rochii, fuste, bluze și orice altceva dorești să includă un flux frumos.
Tricot
În categoria materialelor tricotate, există mai multe tipuri de tricot, care variază de la greutate ușoară până la greutate medie. Materialul tricotat este elementul ideal pentru orice îmbrăcăminte care trebuie să aibă întindere și elasticitate.
Majoritatea țesăturilor tricotate pot fi utilizate pentru orice îmbrăcăminte pe care doriți să o purtați cu lejeritate și să curgă fluid.
Datorită tehnologiei avansate din ziua de azi, avem la dispoziție o gamă variată de țesături din care să alegem. Fibrele naturale provoacă mai puțină poluare în timpul producției, ceea ce le face o alegere mai bună decât sinteticii moderni, cum ar fi nylonul și poliesterul. Ecologice sau nu, ele rămân o parte integrantă din viața noastră de zi cu zi.
Adresa dvs. de e-mail nu poate fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*