Coșul este gol!

media

CURĂȚAREA ȘI ÎNTREȚINEREA HAINELOR

-în funcție de tipul de fibră și materialul din care sunt produse-


Pentru a-ți păstra articolele de îmbrăcăminte într-o stare cât mai bună, trebuie să acorzi atenție întregului proces de curățare, întreținere și depozitare a hainelor tale. 

Atunci când alegi hainele pe care să le achiziționezi, ai la dispoziție articole produse din fibre naturale, materiale sintetice sau combinații ale acestora.

Țesătura dictează metoda de îngrijire așa că, îngrijirea adecvată a hainelor tale începe prin a le categorisi în funcție de fibrele din care sunt produse.


MATERIALE NATURALE

Hainele confecționate din fibre naturale sunt mult mai delicate și necesită o atenție aparte. Dacă optezi pentru hainele realizate din țesături naturale, este o alegere bună atât pentru tine, cât și pentru mediu. Hainele sunt respirabile, confortabile și pot fi ușor de întreținut dacă știi câteva informații esențiale.


BUMBAC

Bumbacul este o fibră naturală, obținută din planta cu același nume. Este hipoalergenic, nu irită pielea și nu provoacă alergii, absoarbe și elimină umezeala și este și biodegradabil. Este cea mai întâlnită fibră pentru confecționarea articolelor de zi cu zi și cel mai important, se întreține foarte ușor. 

Hainele din bumbac alb le poți spăla și la temperaturi de peste 80 grade C, însă hainele colorate din bumbac este de preferat să le speli la temperaturi până în 50 grade C. Poți utiliza fie un detergent obișnuit, poți folosi înălbitor, soluții pentru eliminarea petelor sau balsam.

Oricare ar fi metoda de curățare aleasă, hainele confecționate din bumbac sunt rezistente și își păstrează aspectul în timp. 


IN

Inul este considerat una dintre cele mai rezistente fibre naturale, iar în funcţie de prelucrarea ţesăturii, textilele din in pot avea texturi diferite: unele mai rigide, altele mai netede. Îmbrăcămintea realizată din in este perfectă pentru zilele mai călduroase, este usor, respirabil și foarte confortabil. 

Articolele vestimentare din in se spală preferabil la mână, cu apă ușor călduță și cu o cantitate mică de detergent. Evită să storci hainele din in prin răsucire, împăturește-le și presează bine până elimini apa în exces. Inul poate fi spălat și la mașină, tot ce trebuie să ai în vedere este să nu folosesti înălbitori deoarece tind să slăbească fibra. Usucă hainele din in în mod natural și ideal într-o zonă umbrită pentru a evita decolorarea sau îngălbenirea lor. 

Un alt avantaj al hainelor din in este că nu trebuie călcate insistent pentru a arăta bine. Inul este încrețit și aceste cute fac parte din frumusețea sa.


LÂNA

Lâna este naturală, nu pune în pericol mediul, fiind biodegradabilă. În plus, confortul pe care ni-l oferă este de neegalat. Hainele din lână sunt moi, plăcute la atingere, lejere și foarte călduroase. Modul în care alegem să întreținem hainele din lână, cum le spălăm, purtăm și depozităm contează foarte mult, pentru a putea beneficia de avantajele lor timp îndelungat și a le păstra aspectul impecabil. 

Iată câteva sugestii pe care trebuie să le ai in vedere dacă vrei ca articolele din lână să nu se scămoșeze și să devină nepurtabile.

Cea mai bună variantă de a curăța un articol vestimentar din lână este să-l speli la mână, în apă rece, cu un detergent blând. Fără frecat, spălare agresivă sau stors. Evită apă caldă, detergenți duri sau programe agresive în mașina de spălat. 

Poți spăla un articol din lână la mașină, doar dacă aceasta are program special pentru țesături fine.

Elimină excesul de apă cu ajutorul unui prosop curat, așează articolul la uscat pe un suport și nu pe umeraș, deorece îi va denatura forma.

Din același motiv, articolele din lână trebuie depozitate întotdeauna împăturite și călcate doar la temperaturi joase sau steamer. 


MĂTASE

Procesul uimitor în care mătasea, în cea mai pură formă este extrasă din coconii viermelui de mătase și se transformă într-un panou de țesătură delicată implică o serie de pași care trebuie să fie efectuați cu expertiză și precizie pentru a produce rezultatul perfect. Tocmai de aceea, mătasea este o fibră delicată care se poate deteriora ușor.

Îmbrăcămintea realizată din mătase trebuie tratată cu o grijă aparte pentru a păstra structura fibrei naturale și luciul său distinctiv.

Este indicat în cele mai multe cazuri să-ți aerisești hainele realizate din mătase după fiecare purtare și să nu le speli foarte des.

Însă atunci când este necesar, mai indicat este să optezi pentru spălarea manuală, la o temperatură optimă și cu un detergent destinat acestui tip de țesătură. Înmoiaie articolul pentru aproximativ 30 de minute, nu freca și nu stoarce, folosește un prosop pentru surplusul de apă și pune articolul la uscat undeva la aer, ferit de razele soarelui. 



MATERIALE DIN FIBRE SINTETICE

Fibrele sintetice domină dulapurile noastre. Sunt accesibile, se îngrijesc ușor, nu ne răpesc mult timp în procesul de curățare și sunt comode în timpul purtării. Cu ajutorul etichetei aferente, materialele sintetice au instrucțiuni ușoare de curățare și în cele mai multe cazuri se folosește mașina de spălat .


ACRYLIC

Acrylic-ul se poate spăla la mașină în apă caldă, dar din moment ce este adesea asociat cu alte fibre, este esențial să verifici eticheta înainte de a curăța produsul în mașina de spălat. Poti călca îmbrăcămintea acrilică, dacă este necesar, cu o temperatură mică spre medie pentru a nu deteriora articolul. De regulă, după mai multe purtări, în cazul unui pulover din acrylic se pot forma acele bile de fibre care se pot curăța ușor cu un aparat de scame.


NYLON

Ca și în cazul multor materiale sintetice, îngrijirea naylonului este destul de ușoară. Este robust, lavabil la mașină, rezistent la umezeală și lavabil fie în apă caldă, fie în apă rece. Pentru a-și păstra forma, articolele de îmbrăcăminte realizate din naylon ar trebui uscate natural sau la o temperatură joasa, în cazul folosirii uscătorului. 


POLYESTER

Este adesea folosit în combinație cu fibre din bumbac pentru realizarea diferitelor piese vestimentare: tricouri, cămăși, pantaloni, etc. Verifică întotdeauna eticheta, dar în cele mai multe cazuri poți curăța hainele realizate din polyester în mașina de spălat, un ciclu de spălare cu o temperatură mai rece. Dacă dorești să utilizezi uscătorul, asigură-te că folosești o temperatură mai scăzută.



SPANDEX/LYCRA/ELASTAN este utilizat în orice, de la articole sport, la costume de baie, acest material este foarte elastic și rezistent, poate fi întins de până la cinci ori lungimea sa.Dacă deții un astfel de articol, spală-l de fiecare dată când îl folosești. Deoarece țesătura tinde să rețină mirosuri, ideal este să folosești și un detergent dedicat articolelor sportive pentru a le curăța în profunzime. De asemenea, este o idee bună să separi articolele din spandex înainte de spălare - cele colorate, de cele deschise.


MATERIALE DIN  AMESTECURI DE FIBRE

Femeile adoră să colecţioneze în garderoba lor și haine din materiale fine, delicate precum satin, dantelă, catifea sau brocart.

Aceste articole de îmbrăcăminte sunt confecționate în mod frecvent din combinații de fibre pentru a oferi articolului anumite proprietăți. Amestecurile sunt create pentru a îmbunătăți performanța sau durabilitatea țesăturii. 

Dacă ai în vedere câteva reguli simple de îngrijire, în funcție de materialul din care sunt confecționate, te poți bucura pentru mai mult timp de articolele de îmbrăcăminte preferate. 


DANTELE și BRODERII

Dantela este populară de sute de ani și este încă prezentată în tendințele actuale ale modei. Este considerată o alegere clasică dar poate fi adaptată și într-o notă modernă, integrată în articole mai casual, de zi cu zi, care necesită o îngrijire mai atentă. 

Majoritatea articolelor din dantelă trebuie spălate manual, cu apă rece și un detergent delicat. Evită spălarea puternică, care va distorsiona țesătura. Clătește bine și nu stoarce pentru a îndepărta apa, doar strânge ușor. Spălarea manuală este cea mai blândă metodă de curățare, cu toate acestea, dacă optezi pentru mașina de spălat, pune articolul din dantelă într-un sac special protector și utilizează ciclul de spălare cel mai delicat. 

Dantela este recomandată să o usuci natural, la aer, pentru a evita distrugerea nodurilor în uscător.

Dacă este nevoie sa fie călcată, folosește un prosop gros, o barieră între fierul de călcat și articolul din dantelă. Acest lucru va ajuta la prevenirea stricăciunilor și la păstrarea detaliilor fine ale dantelei. 


SATIN

Satinul poate fi realizat din diferite tipuri de fibre. Ceea ce face acest produs unic este finisajul său lucios și strălucitor. Satinul poate fi din bumbac, mătase, polyester sau diferite combinații. Secretul aspectului strălucitor al acestei țesături se află în tehnica țesutului. 

Hainele din satin sunt atractive, confortabile și foarte delicate, prin urmare, necesită o atenție specială.

În funcție de fibrele utilizate, satinul poate fi curățat manual sau la mașina de spălat. Articolele din satin permit spălarea cu apă călduță la maxim 30 de grade C, se clătesc din abundență și se storc delicat. Se usucă la aer, ferit de razele soarelui sau alte surse de căldură. Îndreptarea cutelor se face la o temperatură joasă, numai pe dosul materialului.



CATIFEA

Catifeaua este o alegere aparte, plină de farmec, regăsită deseori în articolele mai elegante, care ne oferă apariții spectaculoase atunci când avem nevoie.

Catifeaua poate fi realizată dintr-o varietate de țesături. Catifeaua din mătase este cea mai pretențioasă, de aceea articolele realizate din această fibră ar trebui spălate cu ajutorul unei curățătorii profesionale.

Catifeaua derivată din bumbac și amestecuri sintetice de polyester sau rayon poate fi de obicei spălată manual.

Pentru a spăla o haină din catifea, folosește apă rece şi un detergent special pentru materiale delicate. Hainele nu se vor freca, stoarce sau răsuci în niciun fel. Catifeaua trebuie foarte bine clătită, altfel păstrează urme de detergent și va rămâne pătată. 

Hainele din catifea nu ar trebuie uscate niciodată în uscător, deoarece temperaturile extreme pot distruge aspectul. Usucă și depozitează întotdeauna articole de îmbrăcăminte din catifea pe umerașe, astfel încât să nu fie predispuse pliurilor. Dacă un articol se șifonează, un steamer poate îndrepta cutele, dar întodeauna se va călca doar spatele materialului. 



JACQUARD / BROCART

Datorită metodei de țesut utilizate, brocartul sau jacquardul se micșorează adesea când sunt spălate. Curățarea chimică este metoda de curățare preferabilă, în special pentru articolele căptușite. 

Dacă optezi pentru spălarea manuală, folosește întotdeauna apă rece și un detergent special. Nu freca viguros sau stoarce articolul. Usucă-l în mod natural, la aer, pe un umeraș și folosește un steamer pentru îndreptare. 

Ar trebui să se acorde o atenție deosebită la curățarea și depozitarea articolelor din brocart pentru a preveni distorsionarea firelor care formează designul și oferă brocartului finisajul său aparte.


Hainele sunt ca și extensia noastră, învățând să le îngrijim adecvat, le putem păstra pentru un timp mai îndelungat și vom reuși să arătăm întotdeauna impecabil!

Comentarii: 0
Niciun comentariu
Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu poate fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu*